Децата се връщат в Синдикалния за Коледа 2010
Децата се връщат в Синдикалния за Коледа 2010 / снимка: Петър Тодоров
Сградата на Синдикалния дом ще може да се ползва от Оперно- филхармоничното дружество, танцовите трупи и останалите състави веднага след приключването на първия етап от реконструкцията на съществуващата сграда. Това заяви в предаването "Дарик кафе" Николаос Хаджитеодосиу, пълномощник на президента на гръцката фирма-изпълнител “Консорциум Актор”. Договорът с нея предвижда първият етап да приключи за 30 месеца, тоест до 30 ноември 2010 година, тъй като строителното разрешително се очаква около 1 юни. В този период ще бъдат изградени 3 зали – една с 550 седящи места и други две с по 120, както и репетиционни, съблекални и зали за изложби.

На втория и третия етапи, когато ще се изграждат съответно подземен паркинг на 7 нива и  допълнително тяло с офиси и ресторант, културните колективи ще могат да работят вътре в съществуващата сграда, декларира Хаджитеодосиу. Известен проблем с шума ще има само в периода на странично укрепване на 20-метровия изкоп за подземния паркинг, когато ще се използва тежка механизация.

Новата част от сградата ще бъде на 7 етажа и ще обхваща като мост съществуващата сграда. Тя обаче не е предмет на договора с общината, който е на стойност 42,3 млн. лева без ДДС. Не е осигурено и финансирането на многоетажния подземен паркинг, макар че според договора "Актор" се е "абонирала" за неговото изграждане в случай, че се намерят необходимите за това 15 млн. евро. Според Иван Соколов, член на директорския борд на "Консорциум Актор", общината и гърците са се ангажирали да търсят съвместно финансиране от еврофондовете за втория етап на строителството. Соколов бе категоричен, че договорът не предвижда неустойки, в случай че парите не бъдат осигурени.

Най-малко 100 български строители от различни специалности ще работят по реконструкцията на Синдикалния при реализацията на реконструкцията на съществуващата сграда, която ще глътне 7,1 млн. евро. Строителните работи ще започнат на 1 юни.