Промяната
Промяната / снимка: Петър Тодоров
Промяната
97615
Промяната
  • Промяната
Контактът с децата променя нас, възрастните, той ни вдъхновява и стимулира. Това заяви в редовната рубрика на Дарик радио – Пловдив „Промяната“ Марияна Стракова, която е преподавател по йога и духовни практики и директор на Пловдивския културен институт (ПКИ). Тя допълни, че продължава да вярва, че за един известен период спокойно можем да дадем ролята на децата да ни водят и да ни дават своите уроци.

Децата навярно могат да ни научат повече, отколкото ние тях, защото, когато те се появят в живота и семейството ни, ние възрастните вече сме достатъчно моделирани вследствие на обществото, в което живеем, както и на навиците и характера ни.

Децата идват като нов, свеж полъх в живота ни и ако ние ги наблюдаваме, дори и само по начина, по който реагират на света, как го опознават и как се срещат с едно ново откритие, можем да си спомним момента, в който сме били истински, автентични, неподправени – без излишните роли, без блокажите в общуването.

Родителят трябва да бъде добрият пример. Всички знаем, че до една определена възраст децата много обичат да копират възрастните – по начина, по който говорят, тембъра и жестовете им, но впоследствие родителят престава да бъде факторът и те започват да следват външни образи. В този момент е по-добре да задържим контакта с детето не като родители, а по-скоро като приятели, коментира Марияна Стракова.  

Утре, в рамките на Капана фест, млади таланти, които посещават различни видове занимания и тренировки в ПКИ, ще излязат на сцената пред пловдивчани и гостите на града. Ще има много изненади, както за тях, така и за техните родители.

Цялото интервю с Марияна Стракова може да чуете в приложеното аудио.