Децата от пазарджишките домове- настанени в 6 центъра от семеен тип
Децата от пазарджишките домове- настанени в 6 центъра от семеен тип / Dariknews.bg, Архив

В Пазарджишка област всички домове за деца, лишени от родителска грижа са закрити, съобщиха за Дарик от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Процесът на реформирането на социалните центрове е започнал през 2009 г., а последните два дома са закрити през 2013 година. От Социалната дирекция обобщиха, че на територията на региона са функционирали пет дома в градовете Велинград, Панагюрище, Брацигово и село Лесичово. В момента заместителите на тези домове са т.нар.  Центрове за настаняване от семеен тип, като в  Лесичово и Брацигово те са общо четири, а по един център работи в останалите градове.

До месец юни тази година Домът за медико-социални грижи в Пазарджик, който работи с 12 деца от 0 до 3 години ще бъде също преобразуван, като проектът „Посока семейство” е пилотен, разработва се от Министерство на здравеопазването. Още един такъв дом работи в гр. Ветрен. В него са настанени 19 деца, но нагласите са до края на 2014 година домът да бъде преобразуван в Център от семеен тип.

„Всяко дете трябва да расте в семейство, защото домовете не могат да предлагат услугата „индивидуална обич”, коментира за Дарик директорът на Регионалната дирекция Цветелина Арапова. Тя допълни, че децата се нуждаят от ласка и обич, затова домовете като социална институция не са най-доброто място за развитието и отглеждането на едно дете.

Цветелина Арапова коментира, че в момента усилията на социалното министерство са насочени към разкриването на социални услуги към лицата, които навършват 18 години и напускат Центровете за настаняване.