Орфееви таланти
Орфееви таланти / netinfo
Националният музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ се открива днес от 19.00 часа в залата на Военния клуб в Пловдив.

Организатори са Българският национален младежки фолклорен съюз и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

В празничния концерт от 19.00 часа ще вземат участие Академичният народен хор и Академичният народен ансамбъл към АМТИИ с главен диригент проф. академик Милчо Василев и диригент на оркестъра доц. д-р Владимир Владимиров, а също и Академичният народен хор с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев. Солисти ще бъдат Росица Пейчева, Жечка Сланинкова, Данислав Кехайов и др.

"Орфееви таланти" има за цел да даде изява на таланта на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство. Изпълненията се оценяват в шест възрастови групи – от деца до 7-годишна възраст до участници над 25-години.  

Конкурсът съхранява и обогатява българската национална култура и се посещава годишно от над 5 000 привърженици на фолклора от всички области в България. Председател на журито е проф. акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ - Пловдив.

Тази година конкурсът е включен в програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2018 г.