ДДС-то  върху  хонорарите на частните съдебни изпълнители  падна в съда
ДДС-то върху хонорарите на частните съдебни изпълнители падна в съда / netinfo
Административният съд в Пловдив отмени за първи път в България отказът на Националната Агенция по приходите да дерегистрира по Закона за ДДС частен съдебен изпълнител, съобщи за Дарик радио Марияна Обретенова-член на Управителния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Магистратите постановиха НАП да дерегистрира по ДДС частния съдебен изпълнител Гергана Илчева и да

изплати разходите по делото в размер на 1050 лева.

Не ми е известно това дело, но негови основания са промяната в Закона за Данък добавена стойност след намесата на Конституционния съд изключи адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители от лицата задължени по този закон, каза в интервю по Дарик радио председателят на Пловдивския адвокатски съвет Александър Найденов.

Той допълни още, че Върховен административен съд, отмени нареждането на данъчен директор Мария Мургина, с което тя указва на своите подчинени да прилагат директно у нас една директива на Европейския съюз, допълни Найденов.

Всеки регистриран по ДДС нотариус, адвокат и частен съдебен изпълнител, който е получил отказ за дерегистрация от НАП, трябва да заведе дело в Административния съд срещу отказа, ако иска да не начислява 20% ДДС върху хонорарите, които получава.

„Малка част от пловдивските адвокати са регистрирани по ДДС, защото ние изчакахме решението на КОВърховния съд, с което бе обявено за противоканституционно” каза Найденов.

Чуйте цялото интервю на Сашка Пушкова с Александър Найденов в прикачения файл.