Давид Черни под крилото на Бойко Борисов?
Давид Черни под крилото на Бойко Борисов? / снимка: dariknews.bg
Давид Черни под крилото на Бойко Борисов?
22316
Давид Черни под крилото на Бойко Борисов?
  • Давид Черни под крилото на Бойко Борисов?

Ако Славчо Атанасов издаде заповед, която забранява Черни да влиза в Баня „Старинна", Бойко Борисов ще издаде заповед, която да му позволи. С тези думи художникът и куратор Емил Миразчиев се закани пред Дарик на кмета на Пловдив по повод изявлението на градоначалника, че ще издаде заповед за забрана на чешкия художник Давид Черни да посещава старинния паметник на културата.

Реакцията на кмета шокира абсолютно всички нормални хора, възмути се пловдивският художник. Атанасов не е запознат с проекта, дори не ми се е обадил, за да му обясня за какво става въпрос, каза Миразчиев. Според него градоначалникът се изказва неадекватно и не е в час. Не може кметът на един град или дори и на най-малкото село, да прави подобни изявления, продължи да се възмущава кураторът. Недоумявам как може град като Пловдив, който претендира да е културната столица на България, да има такъв управник, допълни Миразчиев.

/Чуйте какво каза още художникът в прикачения звуков файл./

Давид Черни, който стана известен с това, че изобрази България като турска тоалетна на експозиция в Брюксел, ще гостува в Пловдив на 10-ти октомври. Освен за откриването на модерната експозиция "Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса", артистът е поканен за да помогне за една от работите на Миразчиев - да бъде изложен плата, с който беше покрита България напролет на инсталацията в Брюксел. Докато областният управител Иван Тотев подкрепи начинанието на пловдивския художник, Славчо Атанасов се противопостави на идването на чеха в Пловдив. По думите на градоначалника ще бъде издадена официална заповед за забрана Черни да влиза в Баня „Старинна", а в събота пред банята ще има служители на общинска полиция, които ще следят за изпълнението й.