Дават общински апартаменти за настаняване на малтретирани жени и деца
Дават общински апартаменти за настаняване на малтретирани жени и деца / netinfo

Общинско помещение за Кризисния си център за жени и деца, жертви на насилие поиска днес от секретаря на община Пловдив Петя Дойчинова фондация „Дива”. По този начин ще бъде изпълнено решението на Общинския съвет от миналия мандат, каза след срещата директорът на неправителствената организация Гергана Тончева. Тя съобщи, че е постигнала договореност с Дойчинова фондацията да отправи писмено предложение с визията си за типа сгради и помещения, от които се нуждае. От общината са обещали да се организират няколко общински апартамента от фонд „Резервен” за целите на Кризисния център.

В центъра има 24-часова денонощна телефонна линия за жени и деца в риск. Фондацията осигурява денонощно настаняване на малтретирани жени и деца. В момента в центъра са настанени три жени и три малки деца. Те престояват там от 10 до 30 дни и получават сигурност, храна, достъп до медицинска грижа, достъп до юридически услуги и психологическа помощ. Кризисният център предлага и различен тип услуги за децата.

Фондация „Дива” се нуждае от 6 стаи с отделен вход, за да могат жертвите на насилие да влизат дискретно. В момента той плаща свободен наем от 250 евро на месец.