Дават Касев на прокуратурата за документна измама
Дават Касев на прокуратурата за документна измама / netinfo
Областният съвет за противодействие на корупцията ще сезира прокуратурата в Пловдив за продажбата на земите около моста на река Белишка в община Лъки и забраната от страна на настоящия собственик на имота - пловдивският бизнесмен Мирослав Касев - да се строи нов мост на реката, тъй като съоръжението се намира в регулацията на земите му. Това реши комисията на своето заседание. Според извършената проверка по сигнал на Областно пътно управление, става въпрос за документна измама. Законово обаче сделката може да бъде проверена до 5 години от сключването й, а продажбата е осъществена преди 10.

За да разреши строежа на новия мост на река Белишка, бившият арендатор на Новотела в Пловдив е поискал няколко милиона лева обезщетение от община Лъки за 600 квадрата от земите му, които влизат в територията на замисления строеж, каза за Дарик радио кметът на общината Тодор Тодоров. Проверката на антикорупционния съвет установила документни несъответствия, които провокират съмнения за легитимността на сделката.

През 1993 година поземлена комисия на община Лъки възстановила собствеността върху спорния имот на Държавно ловно стопанство „Кормисош”. Четири години по- късно- през 1997 г.- теренът бил продаден на бившият арендатор на Новотела в Пловдив Мирослав Касев. За същата година, веднъж през март и веднъж през юли, има два констативни акта, с които Касев става собственик на въпросния имот около река Белишка. Според антикорупционния съвет налице е документно престъпление.

Тъй като понастоящем казусът е загубил давност пред прокуратурата, членовете на Съвета ще търсят и друг алгоритъм който да реши проблема и който да е достатъчно гъвкав, за да може да бъде ускорено началото на строежа на новия мост на реката. 1,5 млн. лв. са осигурени от Агенция “Пътища” за строеж на съоръжението. Нов мост е крайно необходим, тъй като при всяко покачване на нивото на реката сегашният остава под вода и пътя към Кръстова гора се блокира.