ДАНС
ДАНС / БГНЕС, архив
Агентите са отвели на разпит служителите на цял отдел
ДАНС провежда операция в Държавна агенция "Автомобилна администрация" /ДАИ/ в Пловдив.

Служителите на целия отдел за издаване на лицензи са отведени на разпит, включително техният ръководител, научи NOVA.


Акцията, която се провежда под наблюдението на Специализираната прокуратура, е по сигнал на бизнесмен. Той се оплакал, че служители на ДАИ-Пловдив му поискали пари за издаване на лиценз.

Акцията е планирана, а в продължение на няколко месеца служители от ръководството са били под наблюдение по сигнали за корупция, съобщи по-рано съобщи TrafficNews.

По данни на медията агентите на ДАНС са иззели голямо количество документация и няколко компютъра. За разпит са отведени хора от ръководството на пловдивската структура.

Началникът на ДАИ - Пловдив Иван Въчков е в болнични от три месеца, а временно изпълняващ длъжността е Анна Генова. Тя не отговаря на мобилния си телефон към този момент.

Преди половин година Окръжна прокуратура и Икономическа полиция проведоха мащабна акция в Пловдив.  На 27 март 2019 бяха блокира таксиметровите стоянки в Пловдив и офисите на четири от най-големите превозвачи в града. Бяха обискирани "Рин Транс", "Легия Груп", "Бали Груп" и "Макс -76". За 24 часа бяха арестувани и свързаните с тях - Стефан Балимезов и Емил Кондов - Доктора. Няколко дни по-късно последва и проверка в офисите на „Хачо груп” и собственикът й Мариян Киров.

Разследване на TrafficNews.bg установи, че петте фирми , които държат около 70% от такситата в града,  са собственост на лица с криминални досиета. Окръжният прокурор Румен Попов официално потвърди, че по данни на ДАИ 1000 от 1500 таксита в града се водят на скитници, затворници и хора, които дори не знаят, че имат бизнес.

Причината таксиметровите услуги да се водят на хора-бушони е укриване на данъци. По закон всички касови апарати, които са в такситата, се водят на превозвача, който в повечето случаи е и данъчно задължено лице. Така таксиметровите шофьори работят на пръв поглед законно – имат си общинско разрешително, патент, издават касова бележка. С малката подробност, че оборота от апарата не се отчита никъде. И ако по някаква случайност НАП засече някой в нарушение и направи ревизия, държавата ще пие една студена вода.

Публична тайна е, че след като е натрупала определен оборот, фирмата се прехвърля на клошар или болен човек,  а колите, които се водят на нея, се прехвърлят на новоучредено дружество. То работи в рамките на 1 г. максимум, а след това  се регистрира нова фирма.  

Факт е, че няколко от офисите на таксиметровите компании се намират в сградата на ДАИ. Доколко нарушенията се извършват със съдействието на служителите от държавната агенция, ще стане ясно по време на разследването.