ДАНС: Фирма-прикритие на ислямска фондация работи за разширяване на турското влияние у нас
ДАНС: Фирма-прикритие на ислямска фондация работи за разширяване на турското влияние у нас / netinfo
ДАНС разполага с данни, че ислямската фондация „Сюлейман Джълар”, за която преди половин година бе установено, че стои зад гърба на регистрираната в Пловдив фирма „ГЮНЕШ 2004” ООД, работи за разширяване на турското влияние сред ислямската общност у нас. Това става ясно от исковата молба на прокуратурата за заличаване на фирмата, чиято официална дейност е продажба на мебели и осветителни тела. Делото за прекратяване дейността на търговското дружество, служило за прикритие на незаконно ислямско училище до хотела на Ванко 1, бе отложено за трети път, този път с указание на съда за търсене на нови доказателства.

Преди половин година полицията иззе голямо количество религиозна литература от седалището на фирмата, където бе установено, че функционира незаконно ислямско училище. В Турция на организацията е забранено да развива религиозно – просветна дейност сред деца под 16 – годишна възраст, сочат от прокуратурата.

Според данните на ДАНС, фондацията разполага с огромни капитали и извършва активна религиозно – просветна дейност сред подрастващите. Подборът на децата е предимно от социално слабите слоеве, на които се предлагат сравнително добри условия като безплатна храна и пансион, перспектива за продължаване на религиозното обучение в Турция.

Следващото заседание на магистратите по делото “Гюнеш” ще бъде на 14 октомври.