/ Thinkstock/Getty Images
ваксини
93198
ваксини
  • ваксини
Темата за ползата или вредата от ваксините продължава да е спорна сред много млади семейства. Случаят на морбили в пловдивския квартал „Столипиново“ и в областта превърна дебата по нея в още по-актуален.

Трябва ли личните лекари все повече да убеждават пациентите си да се имунизират и защо ваксините са толкова важни за детското здраве, питаме д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Благодарение на ваксините сме забравили за голяма част от заболяванията. Благодарение на ваксините в скоро време най-вероятно няма да има болни от СПИН, от ебола, вече е разработена и ваксина против диабет. Затова да говорим, че ваксините за измислени от лекарските съсловия само и само да осигуряват продажби на фармацевтичните компании, е смешно. Например от алергии от ягоди са починали много повече хора, отколкото от поставени ваксини“, коментира пред ДАРИК РАДИО той. "За съжаление, тенденцията да се налага да убеждаваме родителите да ваксинират децата си се засилва", допълни д-р Калайджиев.

По думите му, дебатът за ползата от ваксините трябва да е сериозен и да е национален приоритет. Има нужда от здравна просвета, от информационни материали, от разговори в училищата с родителите, от сериозни коментари от специалисти“, допълни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.