Църквата в Изгрев със златен купол
Църквата в Изгрев със златен купол / Снимки: Даниела Ковачева
Единствената църква в Пловдивска епархия, която вече има златен купол, е „Св.Пророк Илия” в „Изгрев”. Куполът е на стойност 45000 лева и бе монтиран в ранния следобед. Предстои върху него да бъде поставен позлатен кръст с височина близо 2 метра, каза зам.-кметът на район „Източен” Петър Петров. Той уточни, че средствата за него са осигурено изцяло от спонсори.

Новият купол, който тежи повече от тон, е изработен от немска фирма по специален йонно-плазмен метод, а покритието му е от 5-микроново титаниево съединение с цвят „злато”. Подмяната му е била наложителна заради напреднал стадий на прогниване на стария, каза свещеникът в обителта отец Сотир. По думите му, в него влизат не само християни, но и мосюлманите от района.

Църквата „Св. Илия”” е построена през 1928-ма година. Основният й ремонт е започнал в началото на тази година по инициатива на кмета на район „Източен” Иван Тотев и неговия заместник Петър Петров. Напълно е възстановен иконостасът. Вътрешното изографисване на православния храм ще започне догодина, каза зам.- кметът Петров, като в него ще се включат и студенти от Великотърновския университет.