Чудо: Път с дължина 3,5 км само за 20 дни
Чудо: Път с дължина 3,5 км само за 20 дни / netinfo

Пътят Труд – Строево, чиято първа копка ще направят днес кметът на община “Марица” Запрян Дачев и директорът на Областното пътно управление Паун Иванов, ще бъде готов само за 20 дни. Изграждането на трасето с дължина 3,5 км ще става по уникална немска технология, без изкопни работи, която съкращава сроковете 3-4 пъти. Тя се прилага експериментално за пръв път в България на две места – в София и в община “Марица”.

Възстановяването на затворената от 30 години отсечка между Труд и Строево ще облекчи трафика през с. Труд и ще осигури пряка връзка на селата от община “Марица” със съседната община Съединение и с Панагюрище, обясни Запрян Дачев.

До два месеца ще бъде готов и пътят от с. Маноле за гр. Раковски, който ще позволи директен достъп на жителите на Маноле, Манолско Конаре и Ясно поле до пазара в квартал Секирово.

Паралелно с планираното за началото на следващата година разширение на пътя от с. Скутаре до Шишманци, ще бъде направено и разширение на моста на река Стряма при Маноле, съобщи още Дачев. Реконструкцията на този път е свързана с очаквания пуск на Завода за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци. Община “Марица” е разработила и проект за реконструкция на разбития път от комплекс “9-ти километър”, през Костиево и Радиново, до Бенковски, с който ще кандидатства за финансиране по праграма на МРРБ.