Честваме Световния ден на водата
Честваме Световния ден на водата / netinfo

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празничната литургия в църквата „Света Марина” по повод днешния Световен ден на водата. Със състезание на тема «Вода, вода, ти си самият живот» празникът ще отбележат и децата от средните училища в Асеновград.  Надпреварата се организира от екологичното сдружение «Хаберлея» съвместно с община Асеновград, ВиК и РИОСВ-Пловдив.

 

Световният ден на водата е предложен  за честване на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Всяка година една от агенциите на ООН, занимаващи се с проблемите на водата, поема инициативата да промотира и координира международни дейности за Световния ден на водата.

 

Темата на тазгодишната кампания са трансграничните езера и речни басейни, които са 263 и покриват почти половината от повърхността на Земята като се простират на територията на 145 държави. През последните 60 години има над 300 международни водни споразумения и само 37 докладвани случая за насилие между страни, свързани с водата.         

 

В списъка на трансграничните водни басейни влиза и р. Марица.