Честваме Преображение Господне
Честваме Преображение Господне / netinfo

Преображение Господне чества днес православната църква. Празникът се отбелязва от първите векове на християнството като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.

Според легендата юдеите старателно изучавали пророчествата на И
исус Христос, но превратно тълкували техния смисъл. Те мислели, че Месията ще ги освободи от робството на чужденците, ще ги възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Дори и самите апостоли не били далеч от такива земни помисли, макар да повярвали, че Иисус е очакваният Месия.

За да убеди учениците си, Христос отвел трима от тях - Петър, Яков и Йоан, на планината Тавор в Галилея, за да им покаже ясно своя произход и предричаното от него "ново царство". Лицето Му засияло, дрехите Му ставали бели като сняг, до него се появявили двама мъже – старозаветните пророци Мойсей и Илия, и беседвали с него. Светъл облак осенил всички и се чул глас: "Този е моят Син възлюблен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!"

На Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост, като на празника се позволява риба. Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеник.

Църквата „Свето Преображение“ в пловдивския район "Тракия" отбелязва днес своя храмов празник. От 9:00 часа там ще бъде отслужена архиерейска света литургия. От 12:00 часа ще бъде раздаден рибен курбан за здраве и благополучие, осигурен от администрацията на района. Талантливите изпълнители и танцьори от ансамбъл „Тракия” ще изнесат празничен концерт.