Честваме 131 години от Освобождението на България
Честваме 131 години от Освобождението на България / netinfo

С тържествен молебен в катедралния храм “Св. Богородица” ще започнат честванията на 131 години от Освобождението на България от турско робство в Пловдив. Кметът Славчо Атанасов ще поднесе венци и цветя и ще произнесе слово пред паметника на Руските освободители на Бунарджика. В празничната програма под тепетата е предвиден концерт на формация “Хоро” при Военния  клуб, както и панихида за загиналите български опълченци и поднасяне на венци и цветя пред  паметника на Опълченците в Централните гробища. Кулминацията на тържествата ще е от 17 часа на площад “Стефан Стамболов”, където Градският духов оркестър ще представи своята програма.

 

Тържествата в Асеновград ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред  гроба на пряпорщик Вишняков и молебен в храм „Свети Димитър“ в града.  Севдалина и Валентин Спасови и Танцов ансамбъл „Чинари“ ще приветстват гостите в 11 часа на площада с концерт-спектакъла  „Песните на България“. В програмата са включени и Мажоретен състав от ОУ „Христо Ботев“ и формации от Обединен детски комплекс „Васил Левски“.

 

Националният празник на Република България в Смолян ще бъде отбелязан с тържествен благодарствен молебен, който местните свещеници ще отслужат в църквата “Св. Богородица”. След службата честванията ще продължат на площад “Възраждане” в квартал Устово, където ще се извърши поклонение пред паметника на Борците за свобода и ще започне празничният концерт. В програмата са включени  хорът  на Пловдивска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий”, Смесен хор „Родопски звуци”, Детска вокална група и Мъжка вокална група „Смоляни” при  читалище  „Кирил Маджаров”, както и песните и танците на ансамбъл “Родопа”.

 

С почит към загиналите за свободата на България ще отбележат 131-годишнината от Освобождението и в Чепеларе. Точно в  10:00 часа на паметника на Капитан Петко Войвода ще се състои тържествено поднасяне на венци и благодарствен молебен за 3 март. Кметът Георги Попов ще приветства съгражданите си. След това присъстващите ще се отправят към паметника на Загиналите във войните, за да поднесат венци и цветя. В деня на Националния празник за 9-та поредна година ще се проведе и походът посветен на Освобождението до връх „Мечи чал”, който ще започне в  9:45 от площад „Олимпийски”.

 

Венци в знак на почит към българските, руските и финландските войни поднасят днес жителите на Хисар на паметната плоча на благодетелката на опожареното от турците село Веригово лейди Странгфорд. По време на честванията в общината ще бъде почетен и мемориалният комплекс „Априлци”, на който са изписани имената на местните герои, дали живота си за свободата на България. В празничната програма е предвиден фолклорен концерт и тържествена заря, по време на които ще бъде издигнат националния трибагреник и прочетено тържествено слово.

 

В Карлово ще развеят българския флаг на площад „20 юли”. В подбалканския град ще отдадат почит на освободителя на Карлово генерал Карцов, след което ще започне и празничния концерт „България през вековете” на националния фолклорен ансамбъл „Българе”.

131 години от Освобождението отбелязват днес  и в Сопот, Столетово, Кърнаре и Христо Даново.