Черпим испанско ноу-хау за строеж на магистрали и пречиствателни станции
Черпим испанско ноу-хау за строеж на магистрали и пречиствателни станции / dariknews.bg

Испанците са много добри строители на пътища и тунели и затова решихме темата на тази конференция да е „Инфраструктура и икономическо развитие". Това заяви зам.-областният управител на Пловдив Розалин Петков минути преди да открие международния форум. Друга възможност е да почерпим опит от изграждането на пречиствателни станции, допълни той. Българо-каталунската търговска камара са наши приятели и затова си съдействаме, но сме готови да поканим представители и на други държави и организации, каза още Петков. По думите му Испания са в Европейския съюз от доста време и ние трябва да се учим от тях и от техните грешки.

При реализацията на инфраструктурни проекти е нужно много търпение, заяви председателят на Българо-каталунската търговска камара Манел Риера. Той припомни, че в Испания е имало обекти, чието строителство е продължавало 15 години. „Всички граждани сме много настоятелни, изискваме от правителството да са възможно най-бързи. Но винаги повтарям едно нещо - една магистрала не се строи за една година, може и за осем. Една голяма пречиствателна станция за град като Пловдив може да се строи и 3 години, а вие едва преди толкова време сте влезли в Евросъюза. И най-важното е да се действа с много енергия, яснота, прозрачност и истинска отдаденост от страна на правителството и на общините", допълни Манел Риера.

Конференцията „Инфраструктура и икономическо развитие" е организирана от Областна администрация Пловдив, Българската стопанска камара и Българо-каталунската търговска камара. По време на форума водещи испански лектори разясняват испанските практики в областта на проектирането, финансирането и изграждането на инфраструктурни обекти.