Черни каси в Еко Глобал
Черни каси в Еко Глобал / netinfo

Копие от тетрадка, в която е водена отчетност за милиони левове от черни каси на лица, свързани с ръководството на комуналната фирма “Еко Глобал”, е изпратено днес до Агенцията за финансово разузнаване, НАП и прокуратурата. Сигналът е подаден от Веселин Джостов, представител на доскорошния акционер във фирмата – “Брейнсторм 2001” ООД.

 

В тетрадката са вписвани многократно приходи от по 500 000 – 800 000 лева с неясен произход, а  графата “разходи”  - суми, ползвани от пълномощника на “ЕкоГлобал” Петър Станчев. Според документа, освен Станчев, огромни суми от порядъка на 5 000 – 10 000 лв, описани като лични разходи, са ползвали многократно и съпругата му Рени, и синът му Наско. Сред тях има например екскурзии в Дубай /5 000 лв/, ремонт на мотора на сина за 1 000 лв, или 25 000 лв за нова кола, отново на сина. В тетрадката е записано и “изнасяне от касата” на 274 000 лв през януари, без да е уточнено за кого и с каква цел. Там фигурират и разходи, записани като “за свидетели”, за които от “Брейнсторм” настояват да се провери дали са свързани с многобройните дела на “ЕкоГлобал”.

 

Не е морално ръководството на комуналната фирма да не изплаща заплати на чистачките и да ги вдига на бунт срещу общината, докато харчи огромни средства, се казва в съобщение до медиите от “Брейнсторм”. От там  настояват органите да проверят дали част от парите, записани като приходи, не са източени от комуналната фирма, която чисти Пловдив с парите на данъкоплатците. Фирмата, подала сигнала до институциите, занимаващи се с пране на пари и укриване на доходи, настоява и  за пълна проверка на източника на огромните приходи на собственика в сянка на “Еко Глобал” Петър Станчев.

 

Черни каси има при господата, които пускат тези сигнали, коментира пред Дарик Петър Станчев. Той предположи, че става дума за касова книга на друга негова фирма, която е била открадната по време на обир в собствения му хотел в Стария Пловдив. Редно е правоохранителните органи първо да установят как този документ, предмет на кражба, се е озовал в ръцете на хората, които засипват прокуратурата със сигнали срещу мен, каза Станчев. От “Брейнсторм 2001” коментираха, че са готови да предоставят на органите и оригинала на тетрадката с черните каси и да обяснят нейното притежание.