Черешите на пазара са ранни, вкусни и… скъпи
Черешите на пазара са ранни, вкусни и… скъпи / снимка: Кирил Кирилов
Черешите на пазара са ранни, вкусни и… скъпи
86710
Черешите на пазара са ранни, вкусни и… скъпи
  • Черешите на пазара са ранни, вкусни и… скъпи

Eдин от любимите сезонни плодове – черешата, вече е на пазара. За съжаление неколкократното преминаване на студен фронт през родопската яка ще намали качеството и количеството на продукцията, коментира пред Дарик радио кметът на село Белащица Цветанка Читакова. Производителите на ранни сортове в района вече започнаха беритбата. На борсата в Първенец черешите се изкупуват между 3.50 и 5 лв. В Белащица все още няма прекупвачи, но в Марково и Брестник има пунктове за изкупуване на ранния плод.

Стопаните се притесняват от проливни дъждове и градушки. Част от по-големите производители са застраховали градините си. В землището на Белащица черешовите дървета са на площ над 600 дка.

На пазара цените варират от 5 до 10 лв., в зависимост от размера и качеството. Освен родна продукция, могат да се открият и гръцки череши. Основният сорт, който се продава, е френски – бигаро бюрла. Пловдивчани могат да си купят още български ягоди, турски, гръцки и испански кайсии и нектарини, гръцки зелени джанки и ирански дини.

Целият репортаж може да чуете в прикрепеното аудио.