Частица от Светия Кръст дойде в Пловдив
Частица от Светия Кръст дойде в Пловдив / netinfo

Частица от Светия Кръст Господен пристигна в Пловдив тази вечер. Реликвата дойде в града под тепетата в навечерието на храмовия празник на митрополитската катедрала “Света великомъченица Марина”. Светинята пристигна от скита "Св. Николай" на манастира Кутлумуш в Света Гора, където се съхранява в една от килиите.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай посрещне светогорската светиня на площад "Централен" в града. На специален подиум  владиката в съслужение с митрополитите на Стара Загора и Плевен Галактион и Игнатий и синодалните архиереи и духовници от пловдивската епархия, отслужи благодарствен молебен за благото на българския народ. С литийно шествие по главната улица светинята бе пренесена до храма “Света Марина”. Там Пловдивския митрополит Николай, Плевенския митрополит Игнатий и Старозагорския митрополит Галактион в съслужение с архимандрит Антоний, протосингел на Пловдивска митрополия и архимандрит Висарион, игумен на манасатира «Света Троица» в Кръстова гора отслужиха празнична вечерня.

Частицата от Светия Кръст бе донесена от игумена на манастира Кутлумуш в Света Гора архимандрит Кирил. Тя ще бъде поставена под купола на църквата «Света великомъченица Марина», заедно с частица от мощите на светицата, покровителка на храма. Вярващите християни ще могат денонощно до сряда да се докоснат до светините. Храмът ще бъде с осигурена охрана, казаха от пловдивската митрополия. Очаква се атонската реликва да остане в Пловдив до сряда, когато ще отпътува, но ако има богомолци, които още не са се поклонили пред нея, частицата ще остане още време, за да могат всички желаещи да се докоснат до нея, каза за Дарик протосингел Антоний.

Светинята идва в града на тепетата по покана на пловдивския владика, по повод храмовия празник на митрополитската църква. На 17 юли се чества се паметта на Великомъченица Марина, която била подложена на нечовешки мъчения за вярата си. Тази вечер и през следващите дни в църквата се очаква да пристигнат стотици богомолци и вярващи не само от Пловдив и околностите, но и от цяла България. Утре на храмовия празник на митрополитската църква ще бъде отслужена архиерейска света литургия. Тя ще започне в 9:00 ч. и за да могат всички богомолци да я слушат в двора на църквата ще бъдат изнесени тонколони. В 11:30 за всички миряни ще бъде раздаден курбан.