Част от планираните промени в транспортната схема в Пловдив влизат в сила от днес.
Част от планираните промени в транспортната схема в Пловдив влизат в сила от днес. / netinfo
Удължава се маршрутът на линия №15 и - вместо до стадион „Пловдив” - тя ще продължава по Пещерско шосе и ул. „Белица” до последната спирка на №№12 и 37 в кв. „Христо Смирненски”. Автобусите с №1 вече ще пътуват до кв. Коматево, вместо както досега – само до Старческия дом. До дни се очаква да бъде въведена и промяната в маршрута на “девятката”, която и в двете посоки ще минава по ул. “Богомил”, вместо през Военна болница в посока ЖР”Тракия”, както е в момента. Изчаква се само премахването на “легналите полицаи” пред училището на “Богомил”, за да влезе в сила и тази промяна, казаха от общинското транспортно предприятие.

Поради липса на достатъчно шофьори засега се отлага планираното за началото на януари възстановяване на линии №№5, 17 и 21, съобщават от фирма “Градски транспорт”. От 1 февруари се очаква да влезе в сила промяната на маршрута на автобус №116, който ще влизав кв. „Столипиново” и вместо по ул. „Крайречна” ще преминава по „Батак” и „Владая”.

Променената транспортна схемаще бъде тествана три месеца, като в края на март ще бъде направено предложение до Общинския съвет, за да бъде приета. Преди това в края на всеки месец комисията, която е отговорна за актуализацията, ще заседава и ще анализира дали направените актуализации са успешни и дали не се нуждаят от ново коригиране, съобщи зам.-кметът Димитър Цветков. Той припомни, че през декември в масовия транспорт се вляха 42 нови автобуса - 32 на "Градски транспорт" и 10 на "Хеброс бус" и допълни, че до края на януари "Градски транспорт" ще пусне нови рейсове, които да подсигурят промените в транспортната схема.