Чакъров: Целите ни са амбициозни, но нямаме алтернатива!
Чакъров: Целите ни са амбициозни, но нямаме алтернатива! / Надя Хамдан

В рамките на оперативна програма „Околна среда” в голяма част от страната ще бъде изградена екологична инфраструктура. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, след като направи първата копка на канализационната мрежа в село Костиево. По думите му, според първите разчети е трябвало да се обхванат 70 % от страната, но след увеличението на цените се правят нови разчети. При всички случай по – голямата част от страната ще бъде обхваната, не само по програма Околна среда, но и по линия на програмата за развитие на селските райони и др., категоричен беше Чакъров.

Ще направим много обстоен преглед на проектите по оперативна програма „Околна среда”, които се внасят, за да могат те да отговарят на всички съвременни критерии. Това каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Той допълни, че организацията и надзорът на проектите по оперативната програма ще се извършват от общините. По думите на Чакъров, МОСВ също ще оказва контрол, но общините са водещи. Чакъров беше категоричен, че много ще се държи на качеството, количеството и най – вече на сроковете за изпълнение на програмите по Околна среда. Сроковете за строителство няма да бъдат удължавани, категоричен беше Чакъров. Опитът ни от програма ИСПА показва, че всяко едно удължаване на сроковете води до оскъпяване на проектите, в много случаи това се отразява и на качеството им, допълни той. 

Джевдет Чакъров заяви още, че има изключителната амбиция да контрактува всички проекти по програма ИСПА и до 2010 г. средствата да бъдат изцяло усвоени.

Да, целите ни са амбициозни, но имаме ли алтернатива? Всички ние заслужаваме по – добра инфраструктура и по – добро качество на живота, заяви още Чакъров.

По думите му се предвижда следващите копки за пречиствателни станции по програма ИСПА, да са в Търговище, Попово и Шумен. По Черноморието също се полагат много усилия да ускори подготовката на проектите и техния старт.