Чакайте с 15% по- ниски сметки за януарско парно
Чакайте с 15% по- ниски сметки за януарско парно / netinfo

33 жалби със съмнения за надписване на декемврийски сметки за парно в Пловдив са подадени официално в “Топлофикация”, съобщи пред Дарик нейният говорител инж. Румен Димитров. Той обяви, че дружеството ще изнесе данни за евентуални нарушения при дяловото разпределение, ако при проверките бъдат констатирани неправомерни действия на фирмите за топлинно счетоводство. След жалба във фирмата за топлинно счетоводство сметката ми бе коригирана до двойно по-ниска сума – от 118 на 67 лв, заяви в ефира на Дарик абонатът Кирил Борисов от ул. “Капитан Райчо”.

Официална справка от пловдивския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология показва, че среднодневната температура през декември 2006 е била само с 2 стотни от градуса по-висока от тази през декември 2005-а, посочи говорителят на Топлофикация. Според него съществува заблуда за драстично по-високи температури, а причина за по-високите сметки за миналия месец е цената на киловат/час, която е увеличена с 31% в сравнение с декември 2005 година.

През януари обаче наистина се очакват по-ниски сметки - средно с около 15%, заради по-топлото време в сравнение с януари миналата година. Инж. Димитров обаче подчерта, че това е прогноза за средното потребление, а индивидуалните фактури зависят от степента на икономии.