Цената на гроздето се срина
Цената на гроздето се срина / netinfo
Изкупната цена на гроздето в Родопската яка се срина до 40 стотинки, установи проверка на Дарик. Само ден по-рано винпромите купуваха суровината по 45 ст. за килограм, въпреки протестите на производителите и исканията им за защитна цена от 60 стотинки.

Причината за поредния срив е липсата на купувачи. Голяма част от набраните количества мерло и каберне в землището на с. Марково останаха неизкупени и стопаните им ги охраняват сами в масивите в очакване на шарапани от винзаводите. 

Пред Дарик заместник-кметът на община “Родопи” Рангел Портев прогнозира, че една трета от червените винени сортове в Родопската яка ще останат неизкупени. Той съобщи, че се водят преговори и със сливенския завод за изкупуване на суровина от районите на Белащица, Първенец и Марково. Дори това да стане факт, над 2 000 тона грозде ще остане у производителите, каза заместник-кметът на Родопи. Според Рангел Портев причините са две – наличието на собствени лозя на преработвателите и залежали количества вино от миналогодишната реколта.