Царският град Баня на бунт срещу съмнителен голф-проект
Царският град Баня на бунт срещу съмнителен голф-проект / netinfo

Неизвестна софийска фирма взема над 1 120 декара в царския Баня, включително и градския парк по протежението на централната улица.

Публично-частното партньорство да се реализира по схемата на смесено дружество между общината и инвеститора – “Баня Голф енд спа ризорт” АД, предлага на общинските съветници кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Според докладната му, общината ще апортира 29 имота в Баня, срещу които ще придобие едва 34% от акциите. Сред предложените за непарична вноска имоти са парка, спортната зала с хотелски комплекс и двуетажен ресторант, спортния полуинтернат, стадиона и още едно футболно игрище, оранжерите на общинската фирма БКС, 300 декара ниви в землището на Баня и още 543 декара в съседното село Соколица.

Инвеститорът обещава да изгради голф-игрища в землището на Соколица, вилно селище и да реновира хотелския комплекс като общият размер на вложенията да е 60 млн евро. Съгражданите на Симеон Сакскобурготски обаче са готови да се вдигнат на бунт, защото подозират схема за придобиване без конкурс на най-апетитните имоти в курортния град. За петък е насрочено протестно общоградско събрание в Баня, съобщи бившият кмет на града Партен Гичев. Той посочи, че на част от посочените за апорт терени в момента вече се изгражда писта за спортни самолети.

За 10-ти юли по искане на 11 съветници от БСП е насрочена извънредна сесия на Общинския съвет в Карлово, която ще разгледа предложението за създаването на смесеното дружество с регистрираната преди 3 месеца в апартамент на столичния комплекс “Сердика” фирма. Кметът обеща, че ще бъдат разгледани и други две алтернативни оферти от инвеститори за гр. Баня. Според него няма нищо притеснително във факта, че предложението за мащабната инвестиция идва от компания без история. Кабаиванов твърди, че тя е представила референции от швейцарска банка, ПИБ, “Болкан холидейз” и още едно инвестиционно дружество.

Проучване на Дарик установи, че основен акционер в “Баня голф енд спа ризорт” с 50% е 30-годишната Ивелина Асенова, а съакционери с по 25% са Руни Шаранков и Христо Андреев. 30-годишният Андреев е председател на Съюза на българските мелнчари, собственик в Мелница “Братя Чакърови” и в управителното тяло на Сдружение “Пловдивска младежка общност”.