/ Летище Пловдив
Повечето блокирани на летището в румънския град Тимишоара българи се прибраха у нас. Първите 63-ма пасажери пристигнаха днес следобед с автобуси на летище "Пловдив", съобщи БНТ.

93-ма кацнаха тази вечер в България с правителствения Еърбъс. Само 11 пътници все още пътуват към дома. Снощи, с полет на "Райънеър" от Лондон, българите трябвало да кацнат на летището в Пловдив. Заради лошото време, полетът е пренасочен първо към летище "София", но впоследствие е кацнал в Румъния. Днес към външното ни министерство беше сформиран кризисен щаб, който се зае със случая.

Българи бедстват на летището в Тимишоара

На летището в Тимишоара останаха 120 души, сред тях малки деца, бременна жена и хора с хронични заболявания, всички те са настанени в една от залите на летището в румънския град.

Блокираните българи все пак са получили по три ваучера за храна и освежителни напитки. Това се посочва и в отговора на "Райънеър" на запитване на "По света и у нас" по казуса.

Жребий определи кой да се прибере с правителствения самолет

След сформирането на кризисен щаб към външното ни министерство, стана ясно, че за сънародниците ни ще бъде изпратен правителственият Ербъс. 93 души са качени на борда, като за последното място е теглен жребии. За останалите 11 се намерени други варианти за връщане в България. Пътниците от злополучния полет казват, че ще си търсят правата.

На помощ на сънародниците ни се притекъл почетният консул на България в Румъния - Георги Наков.

news.bnt.bg/bg