България е третата в света аутсорсинг дестинация. Пловдив е символ на развитието на индустрията
България е третата в света аутсорсинг дестинация. Пловдив е символ на развитието на индустрията / снимка: Димитър Владимиров, Дарик Радио Пловдив

Само за една година България се качва с 11 позиции нагоре в световната класация на най-атрактивните аутсорсинг дестинации и вече е трета в света. Това съобщи при откриването на Бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България“ в Пловдив президентът Росен Плевнелиев.

Индустрията, която е най-силно развита в София и Пловдив вече определя 1.74% от БВП. Страната ни е и световен износител на софтерни продукти, като експортът е насочен предимно за САЩ, Канада и Западна Европа, уточни президентът.

Само през изминалите две години IT и аутсорсинг компаниите, които са инвеститрали в Пловдив и региона са нарастанли от 2 на 80. Разкритите работни места до края на тази година ще достигнат 5 000, като повечето от заетите са млади специалисти между 18 и 35 години, които говорят няколко езика. Прогнозите са, че през следващите три години работещите в тази сфера ще се увеличат двойно.

Заставам зад всеки проект, зад всяка инвестиция и иновация, свързана с IT и аутсорсионг  сектора, днес пишем историята на успеха в тази област, каза още президентът Росен Плевнелиев. По думите му правителството и държавните институции ще правят всичко възможно, за да подпомагат развитието на тези индустрии, като според него, дебат за „сините карти“ изобщо не трябва да има, тъй като този бизнес има нужда да наема специалисти и от държави, които не са членки на ЕС.

В тази връзка държавният глава подчерта, че трябва да има спешни реформи в образованието, така че младите хора, които се подготвят в университетите, да отговарят на изискванията на високотехнологичния бизнес.

В най-скоро време ще бъдат приети два нови закона, които коренно ще променят държавата ни, съобщи при откриването на националната конференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Това са Законът за електронното управление и Законът за електронната идентификация. Гласуването им предполага и създаване на Агенция за електронно управление, уточни Бъчварова.

В тази връзка президентът Плевнелиев отбеляза, че трябва да се създаде и Пътна агенция на българското електронно правителство, която може да се финанисра със средства от ОП „Добро управление“, по която България има възможност да усвои 115млн.евро.