Жарава
Жарава / netinfo
Жарава
99480
Жарава
  • Жарава
„Младата публика трябва да се възпитава с качествени и стойностни музикални произведения, които да са лесно смилаеми и близки до съвременните жанрове.“ Това заяви в интервю за Дарик инструменталистът, диригент и преподавател Владимир Величков, който е и художествен ръководител на етно група „Жарава“.

По думите му българският фолклор е много благодатен в това отношение, защото носи на симбиоза със съвременните музикални стилове. Според Величков съчетанието на родния фолклор с модерна музика може да е много слушаемо не само за младите хора, но и за другите поколения.

Днес студентската формация към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ ще изнесе бутиков концерт. На въпрос защо определя събитието като такова, музикантът отговори, че групата няма аналог с нито една друга музикална формация, в който и да е български ВУЗ. Концертът е довечера от 19.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив.

Безспорно най-големият успех на „Жарава“ е неколкократното първо място в най-голямата платформа за етно музика „Етноклауд“ в конкуренция между 151 държави и над 90 000 изпълнители от цял свят.

„Това е голям успех за България и за Пловдив! С песните си възраждаме за нов живот българския фолклор, като го правим достояние на хора от всички краища на планетата“, каза още Владимир Величков.

„Жарава“ са: Стефани Желязкова, Мария Петкова и Шермин Асан – вокали, Явор Бобев – гайда, Аделин Недялков – клавишни, Йордан Василев – ударни, Калоян Николов – тъпан.

Чуйте и от приложеното аудио.