Бум на детски пневмонии
Бум на детски пневмонии / netinfo
Бум на пневмонии сред децата има в Пазарджик и региона. В детското отделение на областната многопрофилна болница в момента са настанени 63 деца с диагноза бронхопневмония, сред тях има и кърмачета. Това съобщи директорът на болницата д-р Петко Митев при днешното откриване на двете напълно обновени детски отделения. Заради взрива на протичащите с усложнения остри респираторни заболявания в болницата са разкрити временно допълнителни легла.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев обяви в Пазарджик, че националната здравна карта на България ще бъде готова до края на месец март, а основен приоритет до края на мандата на правителството остава изпълнението на здравната стратегия.

Според министър Желев, лекарите не трябва да се ползват със специални преференции в приватизацията на здравните заведения и това не е предвидено в Закона. Здравният министър застана зад тезата, че правилата в приватизационният процес на болниците и ДКЦ-тата трябва да са ясни и открити.

Двете открити днес отделения, които осигуряват непрекъсната 24-часова медицинска помощ на децата от цялата Пазарджишка област, бяха ремонтирани за 200 хиляди лева, отпуснати от здравното министерство. Средно в тях се лекуват 3 000 деца, от които 350 в Интензивния сектор на Второ Детско отделение. Персоналът им включва 14 лекари с придобита основна специалност „Детски болести”, специалисти по хематология, гастроентерология, нефрология, алергология, физиотерапия и инфекциозни болести; 25 сестри и 12 санитари.