Булгартабак изтегли печалбата си от Цигарената, продава я до месец
Булгартабак изтегли печалбата си от Цигарената, продава я до месец / netinfo

80% от миналогодишната печалба на “Цигарена фабрика Пловдив” в размер на 1, 6 млн. лева ще бъдат разпределени като дивидент за акционерите й, реши днешното общо събрание на дружеството. 998 хиляди ще отидат преди приватизацията в “Булгартабак холдинг”, който държи 78% от акциите, около 166 хиляди лева ще вземе “Финанс консулт” срещу своите 13%. Изтеглянето на почти цялата печалба е обичайна практика преди приватизация на борсата, по същия начин холдингът процедира и преди продажбата на “Юрий Гагарин БТ”.

Целите пакети акции на Булгартабак във вече затворените цигарени фабрики в Пловдив и Стара Загора ще бъдат пуснати на борсата през юли на много кратък интервал. Това решение е гласувано на днешното заседание на Надзорния и Управителния съвети на холдинга, въпреки настояването на консултантите акциите да се разбият на няколко лота, научи Дарик по свои канали. Ръководството на Булгартабак е одобрило меморандумите и оценките на двете дружества, които ще се продават с лицензиите си за производство, но без лицензиите за произвежданите досега марки. Председателят на УС Корнелия Нинова отказа коментар с аргумент, че решенията ще бъдат обявени утре.

За постигане на максимална прозрачност при продажбата ще бъде организирана виртуална информационна зала с подсекции за отделните дружества, а на инвеститорите ще бъде предоставена и информация, и възможност да посетят фабриките на място. Предвидени са и он-лайн отговори на техните въпроси, които ще бъдат общодостъпни. Виртуалната информационна зала ще се поддържа до приключване на продажбата чрез "Българска фондова борса-София" АД. Преди време министърът на икономиката Петър Димитров огласи, че инвеститори от Европа и от Турция се интересуват от двете фабрики, позовавайки се на предварителни разговори с тях.

Около 1/3 от съкратените 300 работници на затворената на 12 май пловдивска фабрика вече са получили обезщетенията си – по 1, 8 заплати за всяка прослужена година . Парите на останалите се очаква да бъдат изплатени до края на месеца след нов превод от Фонда за преструктуриране на холдинга. Според подписаното споразумение със синдикатите крайният срок е 12 юли.