БСП отрича готовност да замести ГЕРБ във властта
БСП отрича готовност да замести ГЕРБ във властта / Петър Тодоров

Няма да позволим разпад на управляващата коалиция, вече е уточнен форматът на разговорите с партньорите от ГЕРБ. – Това заяви изпълняващият длъжността кмет и представител на ВМРО Петко Атанасов по повод предупреждението на лидера на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев, че e възможно да  напуснат мнозинството заради липса на диалог.

Кризата се очакваше, защото предизборната коалиция на ВМРО и ГЕРБ бе на конюктурна основа – участие във властта на всяка цена, а не около управленска програма за развитие на Пловдив, коментира председателят на групата на левицата в Общинския съвет Николай Радев. Той отрече подозрения, че БСП се готви да замести хората на Бойко Борисов в местното управляващо мнозинство. Ние ще изпълняваме нашата предизборна програма и никой не обсъжда никакви коалиции, каза Радев.

Публичното признание за криза в коалицията и за възможния й разпад дойде след първото сериозно обсъждане в местния парламент от началото на мандата - размера на местните данъци. От ГЕРБ предупредиха, че това е бомба със закъснител в бюджета.

Според Любозар Фратев от ДЕР презапасяването е белег на управленска немощ, а вдигането на данъците при непроменени механизми на контрол и на разходване на средствата – наливане на пари в каца без дъно. Двамата съветници на СДС също подкрепиха запазването на старите размери с препоръка да се търсят резервите в събираемостта, която сега е 70%. Камен Шишманов от ВМРО пък заяви, че очакваните от несъстоялото се увеличение на налозите 9 млн. лв могат да се компенсират от таксите за паркиране, от които в момента годишно в хазната влизат смешните 150000 лв при потенциал 4-5 млн. лева. Шишманов обаче не обясни защо е допуснато това от управлението, в което и през миналия мандат ВМРО участва.