БСП: Мотивите за вдигането на данъците са демагогия
БСП: Мотивите за вдигането на данъците са демагогия / netinfo

Пловдив има най-тоталитарното управление в последните 20 години, което ограничава социалните придобивки на гражданите. Така обобщи първите 100 дни на новата местна власт лидерът на социалистите Захари Георгиев.

Той подчерта, че готвеното увеличение на 3-те основни данъка – за сгради, автомобили и върху сделките с недвижими имоти е необосновано при 26 млн. лв. излишък в миналогодишния бюджет. Това е опит за трупане на нов излишък, който после да се преразпределя от новите управници, смята Захари Георгиев. Той напомни, че при гласуването на таваните за местните данъци и такси в парламента ГЕРБ протестираха срещу останаването на долния праг на миналогодишните нива с мотив, че така се пречи на техните кметове да свалят налозите.

Захари Георгиев оцени като демагогия обяснението на председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, че вдигането на налозите няма алтернатива заради разпродадените фирми, които могат да носят печалби от дейност. Според БСП има сериозни източници за пълнене на хазната, към които управляващите умишлено не посягат – паркингите и наемите. Затягането на контрола върху чистенето също ще спести на бюджета пари, които сега се разхищават, каза лидерът на социалистите.

Ако БСП са толкова наясно с механизмите на управлението, защо във всеки следващ Общински съвет вкарват все по-малко представители, попита вместо коментар Йордан Кюмюрджиев. Преди дни той оцени опозицията като “неконструктивна и популистка”.