БСП иска мнения на пациентите за здравната реформа
БСП иска мнения на пациентите за здравната реформа / netinfo
Груповите практики да сменят индивидуалните в първичната медицинска помощ, ще предложи Асоциацията на пациентите в България “Здравеопазване”, съобщи председателят й Мария Илиева. Според нея така ще се осигури наистина 24-часово дежурство на джипитата и мобилно покриване на малки населени места без лични лекари. Предложението е оформено при дискусиите, които пациентската организация провежда в 7 града. Последната е днес в Пловдив от 10, 30 ч. в Конгресния център на панаира.

До събота ще продължи анкетирането на пациентите от двете държавни и двете общински болници в града за качеството на предлаганите здравни услуги. Първоначалните данни сочат, че най-много положителни оценки събират стоматолозите, макар пакетът там да е много ограничен и повечето услуги да се плащат от пациента. Според експертите на Асоциация “Здравеопазване”, вероятно точно платената дейност мотивира денталните специалисти да предоставят по-високо качество на обслужването.

Пловдив е с най-високо в страната покритие на населението с високоспециализирани дейности в извънболничната помощ, сочат данните на пациентската организация. Само 8 от над 300 такива медицински услуги, за които се изисква специално оборудване и квалификация, не са достъпни за пловдивчани в родния им град. Според експертите на пациентската организация, анализът на пловдивската анкета ще е изключително интересен и поради факта, че Университетската болница “Свети Георги” е на първо място в страната по приходи от НЗОК.

Анализите ще бъдат предоставени на Здравната каса, на Министерството на здравеопазването и – по изрично настояване – и на Изпълнителното бюро на БСП, посочи председателят на Асоциация “Здравеопазване”. Тя подчерта, че съгласно подписан протокол за сътрудничество, очакванията на пациентите трябва да бъдат отчетени при формирането на управленските решения за здравната реформа.