БСП иска борд за районните кметове
БСП иска борд за районните кметове / netinfo
Идеята за налагане на борд на районните кметове по отношение на организирането на обществени поръчки при усвояването на парите от приватизация лансира днес БСП, която вече е част от управляващото Пловдив мнозинство заедно с кметската партия ВМРО. Централната общинска администрация трябва да контролира строго стопанската дейност на районните кметства като създаде за целта специален сектор, заяви председателят на съветниците от левицата Николай Радев. Той отрече това да има нещо общо с политическата принадлежност на четирима от районните управници, които са от ГЕРБ.

Той изтъкна като причина за искането проверка в Специализирания общински фонд, в който се събират парите от приватизация. От 15 искания на пари за ремонти на детски градини само едно е мотивирано с доклад на директора и с оценка от районния инженер, посочи съветникът от левицата Петър Неделчев. Останалите са опит с искане на малки суми да се заобиколи Закона за обществените поръчки, каза колегата му Тодор Кръстев.

Изявленията на червените съветници последваха обвиненията на кмета на район Централен Райна Петрова и на лидера на ГЕРБ, че БСП, ВМРО и ДПС са отхвърлили с политически мотиви гласуването на 111хиляди лева за ремонти в ясли и градини. Няма да позволим с парите за децата на Пловдив да се финансират предизборни кампании, контраатакува шефът на червените съветници Николай Радев. Според Тодор Кръстев Общинският съвет е действал адекватно, отказвайки парите. Другото би било нарушение на финансовата дисциплина, каза Кръстев. Той нарече предложенията на ГЕРБ некомпетентни и напъхани с умисъл да се прави политически PR от отхвърлянето им.

От БСП декларираха, че ако предложенията бъдат мотивирани с разчети за нужните средства, веднага ще се свика извънредна сесия за гласуването им.

Опитът да бъде надянат наморндник на мажоритарно избраните районни кметове ще се провали, коментира районният кмет на Източен Иван Тотев.

Междувревременно заместник-кметът по хуманитарната политика Георги Шопов посъветва колежката му в район Централен Райна Петрова - цитирам - да намали медийните си изяви и да увеличи работата  по решаване проблемите на района. Той опроверга изявленията й, че общината е загубила делото за основната сграда на ЦДГ "Люляк" на ул. "Иван Вазов" и не прави нищо, за да осигури алтернатива за 100-те деца, които ще останат на улицата. Има 2-3 варианта за настаняване, но те ще се обсъждат конкретно с родителите, в случай, че общината наистина загуби делото, което е насрочено за 21 октомври, заяви Шопов. Той обвини Райна Петрова, че или не проверява информацията си, или умишлено я изкривява в личен или партиен интерес.

На унищожителни критики подложиха районната кметица на Централен и съветниците от БСП по повод исканията й на допълнителни пари за ремонти в 6 детски градини - "Щурче", "Буратино", "Радост", "Чучулига", "Перуника" и в "Незабравка", където има затворени групи по предписание на РИОКОЗ. Нелепо е ремонти на покриви, укрепване на кухненски блокове и подмяна на ел. инсталации да се сочат като проблеми, възникнали по време на току-що приключилите основни ремонти в тези градини, каза Николай Радев.