Британското правителство забрани на пловдивска фирма да изпраща работници
Британското правителство забрани на пловдивска фирма да изпраща работници / Даниела Ковачева
Британското правителство забрани на пловдивска фирма да изпраща работници
22458
Британското правителство забрани на пловдивска фирма да изпраща работници
  • Британското правителство забрани на пловдивска фирма да изпраща работници

Британското правителство отне разрешителното на пловдивска фирма да изпраща работници там заради злоупотреби. Фирма "Тодоров и Ко" ЕООД, известна като "Мистър 16 процента",  е изпращала във Великобритания на работа българи и е вземала голяма част от техните възнаграждения.

Наеманите от фирмата на Костадин Тодоров българи били пращани на работа в овощни градини в няколко британски региона и трябвало да плащат по 16% от заплатите си на "Тодоров и Ко". Фирмата събирала такси и от фермерите, на които осигурявала работници, без да дава обяснения защо прави това. Заплатите често са били забавяни, съобщават от британското посолство в София. Въпреки твърденията на фирмата, че работниците били пращани легално, британските власти установили, че това не е така. Освен българите, от тази схема пострадали и британските фермери, тъй като те трябвало да плащат големи осигуровки, което всъщност било задължение на Костадин Тодоров. Така на практика българите работели незаконно, без да знаят това. Те били върнати в България през август 2008.

От фирмата отрекоха обвиненията. Срокът на  разрешителното ни изтече на 10-ти септември и просто решихме да не го подновяваме засега, коментира Ани Банчова, служите в „Тодоров и Ко". По думите й данните на британското правителство са безпочвени и не отговарят на истината. Управителят на фирмата Костадин Тодоров не бе открит за коментар, бил в чужбина, откъдето ще се върне след 20-ти октомври. /Чуйте прикачения звуков файл/

Информация на Владислав Велев и Даниела Ковачева