Брат на бивш зам. министър в съдружие с бизнес дама, готова да купи Градски транспорт
Брат на бивш зам. министър в съдружие с бизнес дама, готова да купи Градски транспорт / netinfo
Софийските фирми “Ес експрес груп” и „Марина яхтинг” ЕООД, и пловдивската фирма „Никан Лайн” са три от 4-те фирми, които ще участват в търга с явно наддаване за продажбата на 67% от общинската фирма „Градски транспорт”, който е насрочен за 10 ч. в петък.

„Ес експрес груп” развива таксиметрова дейност в столицата и е собственик на градския транспорт в гр.Тетевен. При провалената предишна процедура тя се класира на трето място. „Марина Яхтинг” ЕООД е с предмет на дейност архитектура, инженерни дейности и технически консултации. Собственик на фирмата е 34 годишната Сашка Димитрова, която е бизнес-партньор на брата на бившия заместник министър на финансите Илия Лингорски – Ангел Лингорски. Двамата са собственици на дружеството „Каварна холидей” .

Третият кандидат – купувач „Никан Лайн” държи 2 от частните линии на Градския транспорт в Пловдив. По неофициална информация в търга ще участва и варненска фирма, зад която стои групировката ТИМ. Според източници на Дарик, четвъртият кандидат– купувач не е транспортната фирма „Транстриумф”.

Началната тръжна цена на публичния търг с явно наддаване за продажбата на 67% от общинска фирма Градски транспорт е 2 млн. 630 хил. лв. Бъдещият собственик трябва да плати 20% от цената при сключването на договора, а останалата сума трябва да се преведе до края на 2007 г. Другото условие е изплащането на задълженията на дружеството към работниците да бъде извършено в срок до 8 месеца от сключване на приватизационния договор. Инвестициите, които трябва да направи бъдещият купувач през следващите 2 години са в размер на 9 млн. 500 хил. лв. Трябва да се спази изискването минималния брой на работните места да бъде 300. Новият собственик е задължен да запази и предмета на дейност на дружеството: 2 години за автотранспорта и 7 години за елтранспорта.