Божков и Гигов си поделят чистенето на Пловдив при нов конкурс?
Божков и Гигов си поделят чистенето на Пловдив при нов конкурс? / снимка : Виктор Кадири
Кметът Славчо Атанасов обмисля да пусне обществена поръчка за почистването на града, за да разсече възела от преплетените противоположни интереси на двата бизнес кръга около пловдивския боклук. Това заяви изненадващо самият кмет, след като само преди 4 дни призна, че при такъв ход общината със сигурност ще бъде осъдена и от „Чистота”, с която има 3-годишен договор, и от „Еко Глобал”, чийто 15-годишен контракт бе прекратен преди изборите миналия октомври.

Придобитата наскоро от Васил Божков „ЕкоГлобал” вече води 3 дела срещу общината, като общата стойност на претендираните от нея щети е 54 млн. лева.

Единствената логика общината да обяви нов конкурс в тази ситуация е надеждата с този ход да удовлетвори частично претенциите на двамата големи играчи – Васил Божков и Николай Гигов, който стои зад подизпълнителя на „Чистота” – фирма КМД, смятат запознати с казуса юристи. Това е възможно, ако при конкурса градът бъде разделен на два района. Подобен намек направи преди дни и кметът Славчо Атанасов, като заяви, че никога не би допуснал една-единствена фирма да чисти града.

Кметът отново повтори, че Пловдив е заложник на двамата роднини и бивши съдружници в „Еко Глобал” – Петър Станчев и партньорът на Николай Гигов - Атанас Търев. Последното, което им остава сега, е да намесят папата и Путин във войната помежду си, каза Славчо Атанасов по повод въвличането в скандала на влиятелни политици и бизнесмени.