Божана Апостолова: Голям срам!
Божана Апостолова: Голям срам! / снимки: Даниела Ковачева

Много пловдивски граждани искат оставката на зам.-кмета по културата Петя Гогова. Това заяви за Дарик издателят Божана Апостолова. Снощи част от тях пожелаха да организирам подписка за освобождаването й от длъжност, но отказах, призна пловдивската поетеса. Колкото и хора да искат тази оставка, не съм сред тях, каза Апостолова и допълни, че самата тя преди време е получила предложение да оглави въпросното място, но отказала, защото не иска да се занимава с политика. Поетесата потвърди мнението си, че човек, който е завършил селско стопанство, трябва да работи на полето, а не в сградата на Общинска администрация. Думите й се отнасяха за настоящия арткмет на Пловдив.

Освен че определи присъствието на своя снимка в идейния проект на Петя Гогова като „част от отмъщението", Божана Апостолова не скри, че го приема и като комплимент. Рулото с кухненска хартия, на което бяха изобразени карикатури на клозетна тема, трябваше, посредством чешкия културен мениджър Якоб Рачек, да стигне до Давид Черни. Рачек нарече подаръка унизителен и каза, че ще го изхвърли в тоалетната. Това се случи снощи на откриването на изложбата „Отражения от бъдещето" в Баня „Старинна".

С думите „Голям срам!" Божана Апостолова определи отношението на кмета Славчо Атанасов и зам.-кмета Петя Гогова към чешкия художник Давид Черни. Реакцията на кмета е промиване на човешкото мнение, допълни Апостолова. Как въобще Атанасов си позволява да твърди, че народът е обиден, възмути се поетесата.

„В Пловдив са родени най-големите художници на България. Действията на кмета не са присъщи за личност, която живее в 21-ви век. Той коментира художествената мярка на Давид Черни, но той самият не може да разчете произведението му. На кметската реакция липсва цивилизованост.", каза още за Дарик писателката.

Снощи пред Баня „Старинна" се събраха част от художниците и писателите на града. Поетът Борис Роканов прочете тяхната декларация срещу действията на кмета. Документът беше придружен с подписка.