Бойко Борисов: До края на годината ще имаме 3 МиГ-а с нови двигатели
Бойко Борисов: До края на годината ще имаме 3 МиГ-а с нови двигатели / youtube
Бойко Борисов: До края на годината ще имаме 3 МиГ-а с нови двигатели
83531
Бойко Борисов: До края на годината ще имаме 3 МиГ-а с нови двигатели
  • Бойко Борисов: До края на годината ще имаме 3 МиГ-а с нови двигатели

Тренировъчен полет на първия самолет МиГ-29 с отремонтиран двигател по Споразумение между правителствата на България и Полша наблюдава днес министър-председателят Бойко Борисов на авиобаза Граф Игнатиево.

„Ако се кача и аз ще станем много в небето“! С този аргумент министър председателят Бойко Борисов отказа да тества лично изтребител МиГ-29 с полски двигател. Тестът на новия двигател направи министърът на отбраната Николай Ненчев, заедно със зам.-началникът на авиобазата полк. Димитър Петров.

Ремонтът на българските МиГ-ове се извършва в Полша именно по идея на министър Ненчев, но не това е причината точно той да тества как работят полските двигатели.

„Ще се пусне обществена поръчка за 6 нови двигателя, за да може 3 самолета МиГ-29 да бъдат с абсолютно нови двигатели до края на годината“, каза още премиерът Борисов. Той допълни, че през следващите години правителството планира да закупи нови самолети, а МиГ-овете да останат втори в двойките.

Днешният полет бе част от съвместната летателна тренировка “Тракийски гръм 16” с участието на 74-та ескадрила от състава на Военновъздушните сили на САЩ, която ще продължи до 25 март.

Основните цели на ученията са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на летателната и тактическа подготовка на личния състав, както и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования.