Бодиарт, бой с пижами и тонове писане в Нощта на музеите и галериите
Бодиарт, бой с пижами и тонове писане в Нощта на музеите и галериите / снимка: dariknews.bg

С висока посещаемост и на трите формата преминаха тазгодишните Нощи на музеите и галериите в Пловдив. През втората вечер - 25 септември, напливът не беше толкова голям заради дъжда. Въпреки това пловдивчани и гости на града не се отказаха от разходка по Главната, в Капана и в Стария град.

Сред най-посещаваните места в петък беше Етнографският музей. Освен постоянната експозиция там имаше изложба и на обредни носии. Децата имаха възможност да рисуват и да се абонират за National Geographic. Малчуганите получаваха и безплатни броеве от списанието.

Друго емблематично място се оказа градинката до Джумаята. Там БНТ организира Голямото писане. Не беше за изпускане и постоянната експозиция "Душата на японската кукла" в една от сградите на Историчиския музей. Жените пробваха традиционно японско облекло, а всички слушаха автентична музика от страната на изгряващото слънце и получаваха листове с имената си, изписани на японски.

Изложбите и пърформънсите бяха разположени и се случваха из цялата централна част на града. На много посетители се радваха Природонаучният музей, Историческият музей - зала Съединение, както и къщата-музей на Начо Културата, където беше представен бодиарт.

В анкета на организаторите Дарик радио оцени високо тазгодишното издание на Нощта и препоръча за догодина изготвяне на предварителни маршрути за посетителите, за да могат да видят повече места, а инициативите, предизвикали по-висок интерес (например пижаменото парти и боят с възглавници) да се организират неколкократно или на различни места едновременно. 

Вижте още по темата от снимките в прикачения файл.