Близо 600 абсолвенти получават дипломите си днес
Близо 600 абсолвенти получават дипломите си днес / agrotv

На тържествена церемония днес дипломи ще получат 587 възпитаници на Аграрния университет, от тях 387 успешно завършили образователно-квалификационна степен  „бакалавър“ и 200 – степен „магистър“.

Резултатите на абсолвентите бакалаври са: среден успех от следването за всички 17 специалности, редовна и задочна форма на обучение – много добър 4.73 и среден успех от държавните изпити – много добър 5.14.

Тази година първенците на випуска са двама: Пресиана Русева, специалност „Растителна защита” от факултета по РЗА и Атанас Кунчев, специалност „Управление на регионалното развитие“ от факултета по икономика. Те се дипломират с успех отличен 5.94 от курса на следване и 6.00 от държавния изпит.

Наградата на Ректора ще се връчи на абсолвентката Гергана Койнова, специалност „Агрономство – полевъдство“. С традиционната награда „Най-успешен Еразъм+ студент на випуска” се удостоява Айсер Халибрям, специалност „Декоративно градинарство“.

Дипломи ще получат и 200 магистри от 19 специалности. Средният успех на абсолвентите е много  добър 5.35. С отличен завършват 91 абсолвенти, 9 от които са пълни отличници.

На тържествената церемония ще се връчат дипломите на преподавателите, хабилитирани през настоящата година, както и на докторантите, успешно защитили дисертационен труд (професори – 9; доценти – 7; доктори – 8).

Аграрният университет ще удостои д-р вет. мед. Хинрих Майер-Жерболе със званието DOCTOR HONORIS CAUSA за заслугите му в областта на европейското аграрно законодателство и безопасност на храните и изключителен принос за интегрирането на водещи германски компании от аграрния сектор в модернизацията на практическото обучение и научната работа в АУ.