Близо 2000 пловдивчани празнуват имен ден
Близо 2000 пловдивчани празнуват имен ден / снимка: .vsekiden.com

Общо 1878 пловдивчани празнуват днес имен ден, съобщиха за Дарик от служба ГРАО в общината.

Най-много мъже – 1004 души, носят името на Света Марина. Следват ги дамите, наречени на девойката великомъченица - общо 677. Името Маринела носят 87 пловдивчанки, а Маринка – 78. Едва 32-ма души, наречени Марчо, също имат повод да почерпят днес.

Православната църква почита на 17 юли паметта на Света великомъченица Марина. Според християнското предание Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Била възпитана в идолопоклонничество, но Бог я призовал към себе си и на 12-годишна възраст тя се отдала на вярата. Въпреки строгите мъчения, не се отказала от нея и е канонизирана като светица.

Народът я нарича още Марина Огнена, тъй като неин е третият от най-жарките дни в годината, последният Горещник – 17 юли.

Вярва се, че света Марина е господарка на змиите, лечителка на ухапаното от тях, покровителка на водите, закрилница на Южното Черноморие. Народът я почита с надеждата, че светицата посещава сънищата на тези, които вярват в нея, пророкува и ги съветва какво да направят, за да избегнат нещастия и болести.