технически преглед
технически преглед / Sofia Photo Agency, архив
19,4 млн. лв. са укритите приходи от пунктовете за годишни технически прегледи (ГТП), сочат първоначалните оценки на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам допълват, че при 326 пункта, немалка част от които в Пловдив, са установени значителни разлики между подадената информация за прегледаните автомобили и отчетените приходи на касовите апарати. Ако тези несъответствия се потвърдят, на фирмите, които стопанисват пунктовете, ще бъдат възложени ревизии.
 
По този повод приходната администрация започва масови данъчни проверки. Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота, инспекторите ще следят и за спазването на осигурителното законодателство.
 
Обобщените данни за извършените прегледи, които всички пунктове за ГТП подават към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, са анализирани, като са съпоставени с данните от фискалните им устройства.
 
От приходната администрация напомнят на клиентите на пунктове за ГТП, че за всяка заплатена от тях такса за преглед, задължително трябва да получат и касова бележка. За нарушения на данъчните изисквания могат да се подават сигнали на телефона на НАП.