Бизнесът вади експертизи на управленските решения
Бизнесът вади експертизи на управленските решения / netinfo

Премахваме практиката на анонимност в листите за общински съветници, заяви днес председателят на Предизборния щаб на Движение експерти за региона /ДЕР/ Радослав Бозуков при представянето на листата от 17 мениджъри и собственици на известни пловдивски фирми.

В нея сме хора с различни политически пристрастия, обединени от желанието да направим нещо добро за града, гласувайки в неговия местен парламент като професионалисти и подпомагайки бъдещия кмет да изпълни своите обещания, посочи водачът на листата и председател на Регионалния съвет по туризъм Любозар Фратев. Той обяви, че ДЕР ще предложи нов правилник за работа на Общинския съвет, който няма да допуска внасяне на проекто-решения в последния момент. От движението се обявиха и против възнагражденията за работа в Общинския съвет. Това не служба за заплата, а обществен ангажимент, мотивираха се кандидатите от бизнес листата.

ДЕР ще създаде Обществен бизнес съвет, който ще изпълнява регулаторни функции и ще организира публични експертни обсъждания по най-важните предложения, които чакат решение от общината и Общинския съвет или по въпроси, решени в ущърб на обществения интерес. Собственикът на “Филикон” и трети в листата на ДЕР – Борис Калибацев уточни, че Общественият бизнес съвет ще функционира, независимо какви ще бъдат конкретните изборни резултати.

От ДЕР обявиха, че ще подкрепят всеки кмет, избран от пловдивчани, стига той да изпълнява поетите към тях ангажименти. След срещи с всички кандидат-кметове и анализ на програмите им бизнесът ще представи публично най-полезните за града управленски идеи във всяка от тях.

Съветниците от ДЕР ще настояват и за създаване на координационен орган на общините Пловдив, Родопи и Марица. Тесните териториални граници на града не могат да бъдат оправдание за нерешените проблеми, смятат кандидатите от бизнес листата.