Бизнесът: Пловдив е индустриалната столица
Бизнесът: Пловдив е индустриалната столица / Getty Images
Бизнесът: Пловдив е индустриалната столица
71587
Бизнесът: Пловдив е индустриалната столица
  • Бизнесът: Пловдив е индустриалната столица

2014-та година ще бъде по-оптимистична за бизнеса, това показват прогнозите на 100-те най-големи компании в България, съобщи в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Георги Руйчев.

Пловдив и региона имат голям потенциал за икономическо развитие и градът може да се превърне в индустриална столица на България, допълни той. По последни данни в общината и областта над 65 000 души са заети в преработвателната индустрия, което е повече от София и повече от Варна и Бургас взети заедно.

Бизнесът в България очаква от правителството да продължи да работи в посока намаляване на сивия сектор в икономиката, заяви още Георги Руйчев и уточни, че една от кампаниите на БФБЛ за намаляване максимално на плащанията в кеш, е допринесла много в това отношение през последните години.

Форумът организира национална конференция “Българската индустрия - мисия възможна” в Пловдив на 11 април, на която се очаква представителите на държаваната и местната власт да обсъдят заедно с участниците от бизнеса приоритетните програми за европейско финансиране за периода 2014-2020 година.

По думите на Руйчев през последните години, българските компании не се оплакават драматично от административни пречки. Те все повече набират опит и са конкурентоспособни на европейския пазар.  Успешните бизнеси, в условията на икономическа криза, се крепят основно на увеличаване на износа на българска продукция за чуждите пазари, показват още анализите. Друга характерна черта, е рязкото нарастване на участието на големите компании в България в социално отговорни проекти . Все повече са инвестициите в образование, екология и човешки ресурси.

Цялото интервю на Ваня Трингова с Георги Руйчев можете да чуете в прикачения файл.

 

В конференцията, която ще се проведе в Новотел Пловдив, ще се включат заместик-министърът на икономиката Анна Янева и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов. Oчакват се дипломати от посолствата на Германия и Холандия, както и кметове на общини от пловдивска област. Водещ на дискусиите ще бъде Георги Стоев, управляващ партньор на Индустри Уоч, а модератор - Максим Бехар, който е и член на УС на БФБЛ.