Местната храна е на все по-голяма почит.
Местната храна е на все по-голяма почит. / снимка: Петър Тодоров
Форумът е в рамките на АГРА 2017
Местните храни на фокус.
92562
Местните храни на фокус.
  • Местните храни на фокус.

Конференция „Бъдеще за местните храни“ ще се проведе следващата седмица в рамките на изложението АГРА в Международния пловдивски панаир. Организаторите обещават един различен форум с фокус върху микро предприемачите и перспективите пред тях. На конференцията ще бъдат представени потенциалът на местните ресурси и традиционното знание като основа за малките бизнеси.


Друга основна цел на събитието е да анализира препятствията и възможностите пред стартиращите микро бизнеси в секторите "Земеделие" и "Храни". Форумът ще представи успешните модели и практики в областта на занаятчийството и фермерски храни, както и ще подчертае волята и тласъка на сектора да се развива.

Участниците ще настояват за съдействие и сътрудничество от страна на институциите. Сред лекторите са Момчил Неков – член на Европейския парламент и автор на инициативата "Да защитим българския вкус", д-р Десислава Димитрова – координатор на Slow Food в България и доцент по ботаника в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, адв. Ивана Мурджева – член е на УС на Национално Сдружение на Малките Семейни Ферми и Преработватели и Марина Бракалова, която е ръководител на секция „Земеделие, храни и рибарство в Постоянното представителство на България в ЕС“.

АГРА
netinfo


В следобедните часове е предвидена дискусия между експертите и бизнеса на тема „Управление качеството на храните в микро предприятията“. В нея ще участват Гергана Кабаиванова – председател на УС на фондация “LocalFood.bg” и експерт по фермерски пазари, представители на Българската агенция по безопасност на храните, Темелко Пампов – предприемач и председател на Асоциацията на домашните пивовари в България и др.

Форумът „Бъдеще за местните храни“ ще се проведе в сряда, 22 февруари, от 13.00 часа в Палата № 8 на Международния пловдивски панаир.

Още по темата чуйте в интервюто с докторанта по социология и ПР на проекта Гавраил Гавраилов.