Бивш директор на Университетска болница обвинен в безстопанственост
Бивш директор на Университетска болница обвинен в безстопанственост / netinfo
Бившият изпълнителен директор на УМБАЛ”Свети Георги” д-р Стефан Димов ще бъде съден за безстопанственост, съобщиха от Окръжна прокуратура, която днес е внесла в съда обвинителния акт срещу него.

Проверката на болницата бе извършена от Агенцията за финансов надзор малко след като нейн шеф стана настоящия директор Илия Баташки.

Според обвинителния акт д-р Димов е ощетил с повече от 500 000 лева управляваното от него здравно заведение като е провел неправилно процедурата по Закона за обществените поръчки за доставка на горива. Той е назначил комисия, в която нито един от членовете не е бил компетентен, за да определи вида и количеството на горивото, както и необходимите характеристики, с които би трябвало да бъде.

Така се е стигнало до сключване на финансово неизгодна сделка за Университетска болница, която е била ощетена с над 500 000 лева. Поръчката е за периода от 10 февруари до 31 август 2005 година.

Наказанието за допусната безстопанственост в особено големи размери е лишаване от свобода от 1 до 10 години и лишаване от право да упражнява професията си.