Пловдив
Пловдив / netinfo
Бюджетът на Пловдив- различна концепция или бюджет на цифрите
96086
Бюджетът на Пловдив- различна концепция или бюджет на цифрите
  • Бюджетът на Пловдив- различна концепция или бюджет на цифрите
С 32 гласа „за“ общинските съветници на Пловдив приеха бюджета на града за 2018 година. Против гласуваха местните старейшини от БСП, НФСБ и лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева. След повече от тричасови дебати по темата, финансовата рамка беше увеличена с 2,5 милиона лева. През настоящата година Пловдив ще разполага с малко над 323 милиона лева. Капиталовата програма възлиза на почти 86 милиона лева, очакваните средства по проекти са малко над 52 милиона и 600 хиляди  лева.

Голяма част от предложенията, които бяха направени на микрофон, бяха приети от ОбС. По-мащабните инфраструктурни обекти, за които са заделени средства, са 630 000 лева за изграждане на нова детска градина в район „Южен“, малко над 1 милион лв. за нова спортна зала на  Езикова гимназия „Иван Вазов, 2 милиона и половина за основен ремонт на подлеза на ул. "Гладстон". По един милион лева са предвидени за ремонт, реконструкция и разширение на Голямоконарско шосе и за основен ремонт на улична мрежа в квартал Коматево, както и 9 милиона лева за за текущ ремонт на улици и настилки. 4 милиона лева са за ремонт на спортна зала "Дунав", а 1 милион за изграждането на пасарелки на три места в града- над улица „Менделеев” и над подлезите на булевард „Княгиня Мария Луиза”.

Традиционно, Община Пловдив ще търси и държавно финансиране за големи инфраструктурни обекти. 25 милиона лева ще струва изграждането на нов мост над река Марица, който ще свързва бул. "Копривщица" с бул. "България". 6 милиона градската управа ще иска от Министерски съвет и за ремонта на северното платно на бул. "Христо Ботев"  в участъка от Централна гара до Коматевския възел, като проектът включва и реконструкцията на бул. "Копривщица" до Пещерско шосе.

Осигуряват се средства и за реконструкцията на площад „Централен“, на Тютюневият град, рехабилитация на Кукленско шосе, един милион лева за парк “Бунарджик“, както и 800 000 лв. за старта на мащабното залесяване в „Западен“.

Основните критики на опозицията бяха, че бюджет 2018 е надут и неизпълним. Кметът Иван Тотев обясни, че това е така, защото концепцията на Бюджет 2018 е различна и целта е през тази година да се стартират колкото се може повече проекти. 

От левицата в местния парламент не подкрепиха финансовата рамка с мотива, че не е социална. Общинските съветници от БСП се обединиха около позицията, че Бюджетът на Община Пловдив за 2018 година е бюджет на хаотичното развитие, с типичните „хитрувания” и с нереално планирани показатели. Според тях, голям риск са планираните данъчни приходи в размер на близо 70 млн.лв. 
 
С критиките, че Общината за пореден път прави бюджет с голям преходен остатък, което означава, че планира слабо, че това е бюджет, в който няма баланс и 53 % отиват за издръжка на администрацията, което пък показва, че няма оптимизиране на общинските структури,  съветниците от НФСБ в местния парламент не подкрепиха финансовата рамка на града. 
 
Лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева се обяви против финансовата рамка на общината за 2018 година с мотива, че тя  е нереалистична и има голяма вероятност изобщо да не бъде изпълнена. По думите й, планираните приходи от местни данъци са с 40% повече от реално събраните през миналата година и така този бюджет не гарантира фискална стабилност и не предвижда нито една реформа в ключов сектор.

След почти четири часа дебати в рамките на добрия тон, размяна на шеги и реплики, бюджетът на Пловдив за 2018 година беше приет с гласовете на съветниците от ГЕРБ, ЗС „Александър Стамболийски”, „Кауза Пловдив”, реформаторите и ВМРО.

Темата на Дарик с коментарите на Иван Тотев, Николай Радев, Костадин Гаров и Дани Каназирева чуйте в звуковия файл.