BG докторите ще учат по- бързо
BG докторите ще учат по- бързо / netinfo

Българските лекари с профилирани специалности ще могат безпроблемно да практикуват от догодина във Великобритания и Ирландия, но в страни като Германия и Франция със сигурност ще държат приравнителни изпити. Това заяви пред Дарик депутатът от ДСБ и член на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Васил Паница.

По думите му, въвеждането на съкратени срокове за обучението на родните лекари ще ги направи конкурентни на европейския пазар на труда. Сега квалификацията им отнема 10-15 години. Първоначално българските медици следват 6 години, след това специализират вътрешни болести още 5, а за да придобият профилната специалност кардиология например, учат допълнително още 2 години. Допълнителното обучение за пластичните хирурзи е 3 години.

В Европа не се изисква специалистите в различните области на медицината да завършат вътрешни болести и това условие ще отпадне и у нас, заяви доц. Васил Паница. В Европа завършващите обучението си лекари влизат далеч по-рано в конкретен профил на практическата медицина.