Безплатни изследвания за глаукома
Безплатни изследвания за глаукома / netinfo

Безплатни изследвания за глаукома ще се проведат на 12 и 13 март в специализиран очен кабинет на ул. „Отец Паисий” и в продължение на 9 дни в Дома на техниката, в рамките на Училището по глаукома. Кампанията е по повод Световния ден на глаукомата – 12 март. Предварителните записвания за четвъртък и петък тази седмица се извършват на тел.  635 895.

 

 

 При прегледите ще се  измерва очното налягане и ще се прави оглед на зрителния нерв. Пациентите, които вече ползват капки, ще получат консултации за ефективността на прилаганото лечение. При половината от 6-те хиляди пловдивчани, страдащи от глаукома, прилаганите медикаменти не дават резултат, което води до прогресивни увреждания, сочи статистиката. Според организаторите на кампанията обаче повечето болни нямат представа за това, тъй като по договора със Здравната каса, те имат право само на 2 контролни прегледа годишно.

 

На 24 март  в Дома на техниката ще бъде открито първото в България училище за глаукома по модела на групите за взаимопомощ, които са разпространени по света. Пациентите ще имат 3 обучения, като всяко от тях ще бъде последвано от 3 дни за безплатни прегледи. Първите са на 25,26 и 27 март, а датите на следващите, които ще бъдат в края на април и края на май, ще бъдат допълнително фиксирани.